Vabilo na aprilski sestanek

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 18. aprila 2014 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

 

 

Dnevni red:

1. V spomin Johnu Dobsonu

Januarja 2014 se je družina ljubiteljskih astronomov na našem planetu poslovila od Johna Dobsona. Ta je astronomsko sceno druge polovice 20. stoletja zaznamoval večplastno. Skoraj ga ni amaterskega astronoma, ki ne bi kdaj v svojem življenju uporabljal newtonov teleskop na montaži, ki jo je zasnoval prav John Dobson in ki je zelo enostavna za upravljanje in še bolj enostavna za izdelavo. Dobson je bil tudi začetnik in neformalni vodja projekta »Sidewalk Astronomy« (v ne najboljšem prevodu: »Astronomija s pločnika«), s katerim je želel približati pogled na nekatere astronomske objekte kot so Luna in planeti najširšim množicam. Dobson velja tudi za neutrudnega popularizatorja astronomije in si je v svetovnem formatu še v času svojega življenja že pridobil kultni status.

V krajšem predavanju bomo predstavili njegovo življenje in njegov pomen za astronomijo. V nadaljevanju si bomo ogledali dokumentarni film »Sidewalk Astronomer«, posnet leta 2005, v katerem bomo spoznali večplastno delo Johna Dobsona, predvsem pa njegovo predano prenašanje znanja s področja astronomije med ljudi.

2. Javno opazovanje AD Orion v maju 2014

3. Dnevi astronomije 2014

4. Razno

Člane AD Orion hkrati pozivam k plačilu članarine za leto 2014. Članarina za zaposlene znaša 20 EUR, za učence, dijake, študente, upokojence in nezaposlene pa 10 EUR. Številka transakcijskega računa društva je 04515-0000288307. Vljudno prosimo, da članarino poravnate najkasneje do 1. julija 2014.

Vljudno vabljeni

                                                           Prijazen pozdrav,

                                                                Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Sestanki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja