15. Dneva astronomije

V torek, 19. 5. 2015, in v petek, 22. 5. 2015, bosta potekala tradicionalna, letos že 15. Dneva astronomije. V torek si bomo na javnem opazovanju v sodelovanju z Andragoškim zavodom ogledali Jupiter, Venero, Saturn in Luno, v petek pa bomo lahko prisluhnili zanimivim predavanjem, ki so letos praktično usmerjena. Tako javno opazovanje kot predavanja so brezplačna, tako da ste vsi ljubitelji astronomije vabljeni k udeležbi.

Program 15. Dnevov astronomije

Torek, 19. 5. 2015 ob 21.00, na platoju pred Filozofsko fakulteto, Koroška cesta 160  v Mariboru.

Javno opazovanje:

 

Opazovanje bo potekalo v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, ki ga organiziramo z Andragoškim zavodom Maribor. Opazovali bomo planete Jupiter, Venero, Saturn in še kaj. 

 

 

Petek, 22. 5. 2015, na Drugi gimnaziji v Mariboru (v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

Predavanja:

            17.00 otvoritev

            17.15–18.00 Najzanimivejši kometi v letu 2015 (Mitja Govedič)

Kometi so zagotovo eni najzanimivejših nebesnih objektov, ki pogosto vzbudijo zanimanje širše javnosti. V letošnjem letu bomo lahko opazovali kar lepo število zanimivih kometov, ki bodo vidni v lovskem daljnogledu, nekateri pa so bili ali še bodo vidni kar s prostimi očmi. V predavanju bo predstavljenih sedem najzanimivejših kometov v letošnjem letu, predstavljena pa bo tudi tehnika opazovanja kometov.

18.00 – 19.00 Umetni sateliti in opazovanje le-teh (Igor Žiberna)

Od prve izstrelitve umetnega satelita v zemljino orbito oktobra leta 1957 do danes se je število umetnih teles, ki krožijo okoli Zemlje zelo povečalo. Pri današnjih astronomskih opazovanjih tako ni več nič nenavadnega, če ta telesa vidimo nekajkrat v noči s prostimi očmi, ali pa jih opazimo v okularju teleskopa. V predavanju bomo predstavili nekaj osnovnih tipizacij umetnih satelitov glede na njihov namen, vrsto orbite in višino, na kateri letijo. V nadaljevanju bomo spoznali pravila in tehnike, ki jih uporabljamo pri opazovanju umetnih satelitov. Na koncu bomo predstavili nekaj uporabnih aplikacij za računalnike in pametne telefone, s pomočjo katerih lahko za našo lokacijo že vnaprej napovemo, kdaj in kje bodo v dani noči vidni umetni sateliti.

19.00-20.00 Kako opazovati in fotografirati Sonce? (Zoran Novak)

Kako na varen način opazovati in fotografirati Sonce, kakšno opremo izbrati in kako in s katerimi programi obdelati posnet material? To so samo nekatera vprašanja, na katera bodo v tem predavanju podani odgovori, zraven tega pa bomo spoznali še nekaj zanimivosti o Soncu.

Predavanje bo v hrvaškem jeziku.

 

Vabilo v pdf obliki.

Ta vnos je bil objavljen v Pomembne novice. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja