16. dan astronomije

logotip orion majhenProgram 16. Dneva astronomije

Petek, 13. 5. 2016, na Drugi gimnaziji v Mariboru v učilnici 2D6 (vstop v novi prizidek šole iz Žitne ulice, nato po stopnišču v drugo nadstropje).

Predavanja:

 

16.00-16.15 otvoritev

16.15-17.00 Fotografiranje meteorjev (Mitja Govedič)

Številni ljudje si ob pogledu na utrinek zašepetajo kakšno neizpolnjeno željo. Med temi željami se velikokrat znajde tudi želja po fotografiranju utrinkov. Z današnjo fotografsko opremo je fotografiranje dostopno vsakomur, ki ima digitalni fotografski aparat. Pri predavanju bo tako predstavljena oprema, ki je potrebna za fotografiranje meteorjev, sama tehnika fotografiranja, izpostavljene bodo tudi nekatere napake in težave, s katerimi se srečujemo med samim fotografiranjem, nenazadnje pa se bomo seznanili še z obdelavo uspešnih posnetkov.

 

17.00-18.00 Nano satelit TRISAT (dr. Iztok Kramberger)

Nano sateliti predstavljajo pomemben segment v današnji vesoljski industriji, saj lahko novo tehnologijo hitro in poceni prenašajo v vesolje. Nova tehnologija se tako demonstrira in ovrednoti mnogo hitreje in ceneje, kar znižuje finančno tveganje na tem področju. Nano satelit TRISAT predstavlja pomemben korak internacionalizacije slovenske vesoljske industrije z ovrednotenjem njene tehnologije, promocijo vesoljskega inženirstva in spodbujanja mednarodnega sodelovanja. Inovativna minimizacija sistemov in tehnološka demonstracija misije TRISAT zagotavlja kompetenco trga za slovenske vesoljske proizvode. Projekt vzpostavlja medsebojno sodelovanje med slovensko univerzo in slovensko vesoljsko industrijo in pomaga pri udejanjanju prenosa znanja in tehnologij med univerzo in gospodarskim okoljem na osnovi inovativnega ekosistema.

 

18.00-19.00 Radijski teleskop za opazovanje vodikove črte (Klemen Blokar)

Člani AD Vega – Ljubljana smo v sodelovanju z astronomskim krožkom Gimnazije Šentvid na strehi šole postavili radijski teleskop. Predstavili bomo, kako smo se lotili gradnje teleskopa in kaj se da z njim opazovati. Pokazali bomo tudi sliko neba, posneto z našim teleskopom.

 

19.00-20.00 Teraformiranje-ustvarjanje Zemlji podobnih pogojev na drugih telesih v vesolju: znanstvena fantastika ali realnost? (dr. Igor Žiberna)

Teraformiranje ali ustvarjanje Zemlji podobnih pogojev na drugih telesih v vesolju je proces, pri katerem na nezemeljskem telesu spreminjamo podnebne in ekološke razmere do te mere, da omogočajo obliko življenja, kot jo poznamo na našem planetu. Zamisel o tovrstni preobrazbi se je najprej pojavila v znanstvenofantastični literaturi, kasneje pa se je zasidrala tudi v astronomiji in geoznanostih. Kot telesa, ki so najbližji kandidati za teraformiranje se najpogosteje omenjajo Mars, za njim pa še Venera, Luna, Titan, Ganimed, Evropa itd. V predavanju bomo predstavili teoretične možnosti za teraformiranje na nekaterih telesih v vesolju in težave, na katere bi ob tem naleteli. Razen tehnoloških težav bi v procesu teraformiranja naleteli tudi na vprašanja etične, ekonomske in politične narave.

Ta vnos je bil objavljen v Pomembne novice. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja