Delni Lunin mrk 16.7.2019 bo viden tudi pri nas

Luna bo letošnjega julija vsaj dva krat opozorila nase: prvič z delnim Luninim mrkom 16. julija 2019 zvečer, drugič (le nekaj dni zatem) pa s spominom na enega od najveličastnejših dosežkov naše civilizacije-prvim pristankom človeka na Luni.

Pojav Luninega mrka je vezan na značilno medsebojno lego Sonca, Lune in Zemlje, pri čemer se Zemlja nahaja točno med Soncem in Luno in se zato Luna znajde v Zemljini senci. Lunino fazo pri kateri se to lahko zgodi imenujemo ščip ali polna Luna.

Luna, ki bo tega dne pri nas vzšla ob 20:39 po SEPČ (srednjeevropskem poletnem času), bo v Zemljino polsenco začela prehajati ob 20:42, vendar s prostim očesom polsenčnega Luninega mrka ne bomo zaznali. Vidni del delnega Luninega mrka, ko bo Luna začela prehajati v Zemljino senco, se bo začel ob 22:01. Vrhunec delnega Luninega mrka bo nastopil ob 23:30. Takrat bo dobrih 65 % Luninega premera  zašel v Zemljino senco (pravimo tudi, da bo magnituda mrka 0.65). Delni Lunin mrk se bo končal ob 1:00 zjutraj. Trajanje delnega Luninega mrka bo torej slabe tri ure. Za tiste, ki se bodo odločili opazovati mrk samostojno še nekaj koristnih informacij. Ob začetku delnega Luninega mrka bo višina Lune 10° nad matematičnim obzorjem in na jugovzhodni strani neba, ob maksimumu mrka 18° nad obzorjem in na jugjugovzhodu, ob koncu mrka pa na višini 21° in na južni strani neba. Vsekakor bo koristno izbrati opazovališče, ki med jugovzhodom in jugom nima večjih ovir na obzorju.

Letošnji delni Lunin mrk bo najlepše viden na območju Afrike, nad osrednjo in zahodno Azijo in v večjem delu Evrope. Slovenija se nahaja na skrajnem zahodnem delu območja vidnosti vseh faz mrka, zato bo časovno okno med vzidom Lune in nastopom polsenčne faze pri nas le nekaj minutno.

V primeru jasnega vremena bo Astronomsko društvo Orion iz Maribora v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete na platoju pred Filozofsko fakulteto, Koroška cesta 160 v Mariboru organiziralo javno opazovanje delnega Luninega mrka. Javno opazovanje se bo začelo ob 21:45, ko bosta poleg Lune na nebu kraljevala še Jupiter in Saturn. Tako delni Lunin mrk kot oba planeta bo mogoče fotografirati skozi društvene teleskope s pametnimi telefoni ter Canonovimi in Nikonovimi DSLR fotoaparati. Javno opazovanje je namenjeno najširšemu krogu zainteresiranih in je seveda popolnoma brezplačno.

dr. Igor Žiberna

Oddelek za geografijo

Filozofska fakulteta

 

Ta vnos je bil objavljen v Javna opazovanja. Zaznamek za trajno povezavo.