Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 22. februarja 2023 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Svetlobna onesnaženost v Evropi in Sloveniji 1. del (predavanje)

Astronomija se običajno ne povezuje s temami, povezanimi z varovanjem okolja. Pa vendar smo astronomi med prvimi začeli opozarjati na problematiko pretirane rabe umetne razsvetljave v nočnem času, saj ta motijo astronomska opazovanja v vidnem delu spektra. Danes ugotavljamo, da so posledice svetlobnega onesnaževanja mnogo globlje in lahko celo usodno vplivajo na človekovo zdravje. V prvem delu predavanja o svetlobnem onesnaževanju bomo predstavili vzroke svetlobnega onesnaževanja, vire svetlobnega onesnaževanja in osnovne zakonitosti širjenja umetne svetlobe v troposferi. V nadaljevanju bomo predstavili metode merjenja svetlobne onesnaženosti. Na osnovi podatkov daljinskega zaznavanja (remote sensing) bomo predstavili stanje svetlobne onesnaženosti v Evropi in širši okolici Slovenije. V drugem delu predavanja, ki bo na vrsto v mesecu marcu bomo predstavili stanje svetlobne onesnaženosti v Sloveniji s posebnim poudarkom na temnih območjih, ki bi bila zanimiva tudi za ljubiteljska astronomska opazovanja.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

  • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

  • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.