Vabilo na junijski sestanek

Spoštovani,
 
vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 21. junija 2013 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).
 

Dnevni red:
1. Igor Žiberna: Metode ostrenja v astrofotografiji (predavanje in predstavitev v praksi)
V zadnjem desetletju je astrofotografija med astronomi amaterji doživela izjemen razmah. Eden od ključnih elementov dobre astrofotografije je prav gotovo ostrenje, saj na ta način pridobimo bistveno več informacij o podrobnostih astronomskih objektov. Metode ostrenja s prostimi očmi za malce bolj ambicioznega astrofotografa že dolgo niso več dovolj kakovostna metoda. V zadnjem času so postale priljubljene metode ostrenja s pomočjo različnih mask, ki jih položimo pred objektiv teleskopa. Uporaba mask temelji na izkoriščanju pojava difrakcije. Ena od prvih mask, uporabljena v astrofotografiji je bila Hartmanova maska, danes pa sta bolj priljubljeni Careyeva, predvsem pa Bahtinova maska.
V predavanju bo predstavljeno, kako pojav difrakcije uporabimo pri ostrenju s pomočjo mask. Prikazana bodo načela konstruiranja mask in metode izdelave Hartmanove, Bahtinove in Careyeve maske ter njihova uporaba. Metode izdelave vseh treh mask so z nekaj iznajdljivosti zelo preproste. V predavanju bodo predstavljeni praktični napotki za izdelavo mask in osebne izkušnje. Predstavljene bodo tudi nekatere naprednejše tehnike ostrenja s pomočjo povezave teleskopa in digitalnega fotoaparata z računalnikom. V primeru jasnega vremena bomo po predavanju vse povedano pred II. gimnazijo demonstrirali tudi v praksi.
2. Peti Perlahov mladinski astronomski raziskovalni tabor
3. Razno
 
Člane AD Orion hkrati pozivam k plačilu članarine za leto 2013. Članarina za zaposlene znaša 20 EUR, za učence, dijake, študente, upokojence in nezaposlene pa 10 EUR. Številka transakcijskega računa društva je 04515-0000288307. Vljudno prosimo, da članarino poravnate najkasneje do 1. julija.
 
Vljudno vabljeni
 
                                                           Prijazen pozdrav,
                                                                Igor Žiberna
Ta vnos je bil objavljen v Sestanki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja