5. Perlahov mladinski astronomski raziskovalni tabor Šmartno 2013

 

1. julija do 5. julija 2013 na OŠ Šmartno na Pohorju

 

Delo na 5. Perlahovem astronomskem mladinskem raziskovalnem taboru bo potekalo v naslednjih skupinah:

 

1. skupina: Geografija in astronomija (mentor  Igor Žiberna):

Udeleženci skupine se bodo seznanili z metodami določanja geografske širine kraja in na primeru Šmartnega na Pohorju s pomočjo različnih metod merjenja tudi določili geografsko širino naselja. Udeleženci bodo spoznali metode merjenja časa s pomočjo sončnih ur, spoznali glavne tipe sončnih ur in značilnosti njihovih konstrukcij. S pomočjo Hα filtra in mylar filtra bomo opazovali pojave na površini Sonca in ocenili aktivnost Sonca. V nočnem programu se bodo seznanili z orientacijo na zvezdnem nebu in spoznali poletna ozvezdja. Seznanili se bodo z osnovnimi metodami astrofotografije in sami izdelali fotografije nočnega neba, ozvezdij in svetlejših objektov (galaksij, zvezdnih kopic, difuznih meglic, planetov, Luninega površja). Spoznali bodo razvoj Lune kot Zemljinega naravnega satelita, njeno zgradbo in oblike na površju.

2. skupina: Osnove astronomskih opazovanj (mentor Mitja Govedič):

Udeleženci skupine bodo spoznali glavne vrste optičnih naprav, ki jih uporabljamo pri astronomskih opazovanjih (daljnogled, refraktorski teleskop, reflektorski teleskop, Schmidt-Cassegrain teleskop), vrste montaž, ki se uporabljajo pri opazovanjih in veščine rokovanja s teleskopom. Seznanili se bodo z metodami iskanja objektov na nebu (star-hopping metoda itd.). Skozi teleskop si bodo ogledali različne astronomske objekte. Seznanili se bodo z zgradbo vesolja in njenim razvojem. Posebno pozornost bodo posvetili planetom našega Osončja in opazovanju le teh.

3. skupina: Opazovanje planetov in Lune (mentorica Nataša Petelin)

Udeleženci skupine bodo spoznali nastanek in razvoj našega Osončja, značilnosti gibanja planetov in njihovo zgradbo. Skozi teleskop bodo opazovali planete, vidne na nočnem nebu. Poseben poudarek bo namenjen Luni ter pojavom in oblikam na Lunini površini.

4. skupina: Svetlobna onesnaženost na območju jugovzhodnega Pohorja (mentorica Maja Rauter):

Udeleženci se bodo seznanili s svetlobnim onesnaženjem kot eno od novejših oblik onesnaževanja okolja. Spoznali bodo vzroke in posledice svetlobnega onesnaženja. S pomočjo Sky Quality Metra bodo opravili meritve svetlobne onesnaženosti na različnih lokacijah jugovzhodnega Pohorja. S pomočjo vsenebnih posnetkov bodo ugotavljali intenzivnost in višine svetlobnih kupol večjih naselij in analizirali primere dobre in slabe prakse nočne razsvetljave na območju Pohorja in okolice.

 

V času tabora bomo poskušali izvesti planetarni maraton, pri čemer bomo večino planetov našega Osončja opazovali v eni noči.

 

V času 5. Perlahovega mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora bodo potekala predavanja, ki so namenjena ne le udeležencem tabora, pač pa tudi širši javnosti. Vstop je seveda brezplačen. Predavanja bodo potekali v avli OŠ Šmartno na Pohorju, opazovanja pa na šolskem igrišču.

Javnost je prav tako vabljena, da se nam pridruži na večernih opazovanjih.

Program predavanj:

 

Ponedeljek 1. julija 2013 ob 20:00

Igor Žiberna: Saturn

V predavanju bomo spoznali zgodovino odkrivanja Saturna. Spoznali bomo zakonitosti gibanja tega planeta. Seznanili se bomo z notranjo zgradbo, Saturnovo atmosfero in pojavi v njej. Posebno pozornost bomo namenili Saturnovim obročem in njihovi sestavi. Ker je planet Saturn trenutno v dobri legi za opazovanje, se bomo po predavanju odpravili na šolsko igrišče in v živo opazovali ta čudoviti planet. Marsikaj od tega, kar bomo slišali na predavanju, bomo nato lahko videli tudi skozi teleskop.

 

Torek, 2. julija 2013 ob 20:00

Mitja Govedič: Polarni sij

Polarni sij je zagotovo eden najveličastnejših pojavov na nebu. Kljub splošno razširjenem mnenju, da lahko polarni sij opazujemo le v polarnih območjih, smo lahko v zadnjih 15 letih večkrat opazovali ta čudoviti pojav. Opazovanja iz Slovenije bodo na kratko predstavljena. Ker pa je brez dobre predhodne priprave opazovanje praktično nemogoče, bo v predavanju predstavljen nastanek polarnega sija. Predstavljeni bodo tudi praktični nasveti za opazovanje in fotografiranje.

 

Sreda, 3. julija 2013 ob 20:00

Nataša Petelin: Naše Osončje

V predavanju bomo spoznali novo delitev našega Osončja, osnovne značilnosti gibanja planetov in posamezne planete: njihov nastanek, notranjo zgradbo, atmosfero in posebnosti.

 

Četrtek, 4. julja 2013 ob 20:00

Igor Žiberna: Pozor! Kamenje pada! (Padci teles na Zemljo in njihov vpliv na življenje)

Leta 1980 sta geolog Walter Alvarez in njegov oče, fizik in takrat že nobelov nagrajenec Luis Alvarez na osnovi analize usedlin odkrila, da je za množično izumrtje dinozavrov pred 65 milijoni leti kriv padec 10 km velikega telesa na Zemljo. Le nekaj let kasneje so ugotovili, da se množična izumrtja pojavljajo v dokaj pravilnih periodah, ki znašajo 26 milijonov let. Istočasno je fizik Richad Muller razvil hipotezo o vzrokih za periodična izumrtja vrst na Zemlji, ki temelji na predpostavki, da ima Sonce zvezdo dvojčico, imenovano Nemesis, ki bi naj bila bodisi rdeča pritlikavka ali rjava pritlikavka. Doslej z opazovanji z vesoljskimi teleskopi v infrardečem delu spektra te hipoteze niso potrdili.

V predavanju bomo spoznali, v koliki meri so k množičnim izumrtjem vrst na Zemlji prispevali padci velikih teles. Seznanili se bomo s padci velikih teles v zgodovinski dobi. V predavanju bomo predstavili t.i NEO (Near Earth Objects) in PHO (Potentially Hazardous Objects) objekte, katerih pot seka Zemljino orbito in so možni kandidati za trk z Zemljo v prihodnosti. V okviru tega bomo spoznali asteroid Apophis, ki bo v letih 2029 in 2036 letel v neposredni bližini Zemlje.

Podrobneje se bomo seznanili tudi s padcem meteorita na južni Ural 15. februarja 2013, ki je največje telo, padlo na Zemljo po padcu asteroida nad Tungusko leta 1908. Spoznali bomo, kaj se je dogajalo z meteoritom med letom skozi atmosfero in kakšne so bile posledice tega dogodka.

 

Dnevi red 5. Perlahovega mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora:

12:00 Bujenje

12:30 Kosilo

13:00-17:30 Delo po skupinah

17:30-18:30 Proste aktivnosti

18:30 Večerja

19:00-19:30 Poročanje o delu po skupinah

20:00 Večerno predavanje

21:00 Priprave na nočno opazovanje in nočno opazovanje po skupinah

 

Program dela zadnji dan (petek 5. julij 2013):

10:00 Bujenje

10:30 Zajtrk

11:00-12:00 Priprave na zaključno predstavitev

12:00-13:00 Zaključna predstavitev

13:00 Kosilo in zaključek tabora

 

Na zaključni predstavitvi bodo udeleženci posameznih skupin predstavili metode dela in svoje rezultate. Vsaka skupina ima za predstavitev na voljo 10-15 minut.

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja