6. Messierjev plus maraton v Šmartnem na Pohorju

 

V soboto 2. in nedeljo 3. novembra 2013 bosta Astronomsko društvo Orion iz Maribora in ZOTKS – Regionalni center Maribor v Šmartnem na Pohorju organizirala 6. Messierjev plus maraton (M+M). Naloga tekmovalcev na Messierjevem plus maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov z M+M seznama. Ta vsebuje 110 deep-sky objektov, od tega je 75 klasičnih Messierjevih objektov, 34 objektov iz seznama NGC kataloga in en objekt iz seznama Collinderjevega kataloga.

6. Messierjev plus maraton se bo odvijal v dveh delih. V popoldanskem delu bodo potekala predavanja, s katerimi želimo popularizirati astronomijo in se bo odvijal na osnovni šoli Šmartno na Pohorju (če boste prispeli iz Slovenske Bistrice, se šola nahaja na koncu naselja na desni strani, ob šoli so na voljo tudi parkirišča). Drugi del M+M predstavlja tekmovanje v iskanju deep-sky objektov in bo potekalo na travniku v neposredni bližini šole. Do prizorišča Messierjevega plus maratona bodo vodile oznake M+M.

Vabimo vas, da se bodisi kot tekmovalec ali zgolj poslušalec ter opazovalec udeležite 6. Messierjevega plus maratona in druženja astronomov amaterjev v prijetnem okolju Pohorja. 6. Messierjev plus maraton je finančno podprla Zveza za tehnično kulturo – Regionalni center Maribor.

Program  6. Messierjevega plus maratona

Sobota, 2. november:

13:00 Otvoritev 6. Messierjevega plus maratona

13:15 Predavanja:

Mitja Govedič, AD Orion: Izračun atmosferske poti in orbite meteoroida

Vsako jasno noč lahko na nebu opazujemo utrinke ali meteorje, svetle sledi, ki nastanejo med letom meteoroidov skozi Zemljino ozračje. Meteorji so skozi zgodovino vedno vzbujali pozornost ljudi, saj so prvi zapisi o opazovanjih meteorjev stari več tisoč let. V predavanju bo predstavljena korelacijo med kometi, meteoroidi, meteorji in meteoriti. Predstavljen je tudi potek izračuna atmosferske poti meteorja, orbite meteoroida in kriterija D za meteoroid ter vse znane komete. Naloga vključuje lastna opazovanja in računalniški program, ki ga je avtor predavanja izdelal za hitrejši izračun orbite. Opisan je tudi potek video opazovanj s programskim paketom Metrec. 

        Tajda Horvat in Darko Kolar, Gimnazija Murska Sobota in AD Kmica: Vrtenje Jupitra

Predavanje predstavlja raziskovalno nalogo, v kateri sta Tajda Horvat in Darko Kolar iz Gimnazija Murska Sobota in AD Kmica pod mentorstvom dr. Renata Lukača sodelovala na Državnem tekmovanju mladih raziskovalcev v šolskem letu 2012-2013. Peti planet od Sonca, Jupiter, je zagotovo tudi eden izmed najlepših objektov, ki jih je možno opazovati že z navadnim daljnogledom. Sodi med plinaste velikane, je največji planet našega Osončja. Mnogi ga uvrščajo med „neuspele zvezde“, saj je njegova sestava skoraj enaka Sončevi. S pomočjo astrofotografije sta dijaka raziskala burno in zanimivo dogajanje v atmosferi Jupitra. Zaradi njegovega kratkega obhodnega časa pihajo na njegovem površju vetrovi z izredno velikimi hitrostmi, kar vpliva na nastanek orkanov, podobnim na Zemlji, in značilnih pasov. Fotografije so posneli s CCD kamero in šolskim teleskopom, pomagali pa so si tudi s fotografijami, katere so jih naredili na Astronomskem observatoriju na Golovcu. S pomočjo izrazitejših atmosferskih značilnosti, ki nastanejo v posameznih pasovih, so določili obhodni čas določenega pasu. Posebno pozornost so namenili Veliki rdeči pegi.

 

·  Igor Žiberna, AD Orion: Messierjev plus maraton 2013

V predavanju se bomo seznanili s položajem kritičnih veernih in jutranjih objektov na Messierjevem plus maratonu 2. in 3. novembra 2013. Podanih bo tudi nekaj namigov za uspešno tekmovalno taktiko pri iskanju objektov na maratonu.

16:00 Popldanska malica

17:30 Začetek tekmovanja

Nedelja, 3. november:

00:00 Odmor (v dogovoru s tekmovalci bo lahko odmor tudi prej ali nekoliko kasneje)

01:00 Nadaljevanje tekmovanja

05:30 Predviden konec tekmovanja

06:00 Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad

 

Pravila tekmovanja na Messierjevem plus maratonu

  • Cilj tekmovanja je najti čim več objektov s seznama Messier plus maratona v času tekmovanja. Zmagovalec Messierjevega plus maratona je tisti, ki je v krajšem času našel več objektov. Če je našlo več tekmovalcev enako število objektov, se pri razvrstitvi upošteva čas potrditve zadnjega objekta.
  • Vsak tekmovalec opazuje samostojno. Tekmovalec lahko ima ob sebi še največ enega pomočnika. Ta mu lahko pomaga pri delu, razen pri rokovanju s teleskopom.
  • Na enem teleskopu lahko tekmuje le en tekmovalec.
  • Uporaba teleskopov z vodenjem je dovoljena, vendar tekmovalec pri iskanju objektov ne sme uporabljati sistema GO-TO. Dovoljena je uporaba filtrov na okularjih. Na ekvatorialnih montažah morata biti deklinacijski in rektascenzijski krog prelepljena, tako da nista vidna. Uporaba naprav in programske opreme, ki delujejo v povezavi z GPS sistemom ni dovoljena.
  • Tekmovalec razen teleskopa lahko uporablja še binokular, vendar mora vse objekte sodniku pokazati skozi isto optično napravo.
  • Najdene objekte potrjuje sodnik. Njegova odločitev je končna. Sodnik označi začetek in konec tekmovanja ter morebitne vmesne odmore ali prekinitve, če so potrebne.
  • Tekmovalci morajo uporabljati svetila zastrta z rdečim filtrom. Svetila z belo svetlobo niso dovoljena!
  • Objekt, ki ga tekmovalec prijavlja, naj bo v sredini zornega polja. Če je v zornem polju več Messierjevih objektov hkrati, je tekmovalec dolžan posamezne objekte identificirati sodniku.

 

Dostopi do prizorišča M+M:

Po avtocesti do izvoza Slovenska Bistrica – jug, nato mimo trgovskega centra na desni strani, do drugega rondoja, kjer zavijete desno skozi središče Slovenske Bistrice. Na koncu naselja, tik preden se cesta začne vzpenjati, zavijete na levo (smerokaz Šmartno na Pohorju), čez nekaj deset metrov pa na desno preko mosta čez Bistrico. Od tod naprej vse do Šmartnega na Pohorju ni večjih cestnih odcepov.

 

Dodatne informacije in prijave:

– Telefon: 040 811 055 (Igor Žiberna)

– Elektronska pošta: igor.ziberna@um.si

 

Vljudno prosimo, da zaradi organizacijskih razlogov prijave s številom udeležencev oddate tudi, če ne boste tekmovali, pač pa boste prisostvovali le kot poslušalec predavanj ali opazovalec. Vsekakor pripeljite s seboj svoj teleskop. Prijave oddajte na zgornji elektronski naslov do torka 29. oktobra 2013.

 

Prijazno vabljeni

 

Igor Žiberna                                                                          Darja Kozar Balek

Astronomsko društvo Orion Maribor                    Vodja Regionalnega centra ZOTKS Maribor

 

 

 

Slika 1: Dostop do Šmartnega na Pohorju iz Slovenske Bistrice.

 

 

 

Slika 2: Prireditveni prostor in lokacija tekmovanja.

 

Vabilo: http://www.orion-drustvo.si/images/Upload/mm%20vabilo%20martno%202013.pdf

Ta vnos je bil objavljen v Messierjevi plus maraton. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja