Vabilo na junijski sestanek

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 20. junija 2014 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

 

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Spremenljive zvezde (predavanje)

V običajnem življenju pravimo, da so zvezde nespremenljive, vendar to še daleč ne velja za vse. Nekatere zvezde s časom spreminjajo svoj sij iz različnih razlogov. Take zvezde imenujemo spremenljive zvezde ali spremenljivke. V predavanju bomo spoznali tipizacijo spremenljivih zvezd in metode njihovega opazovanja. Za opazovanje spremenljivih zvezd ni potrebna posebna astronomska oprema, pogosto zadostujejo že navadne oči ali kak daljnogled, ki se skoraj zanesljivo valja kje po hiši. Tudi vse potrebne informacije o izboru spremenljivih zvezd in zvezdne karte zanje še nikoli niso bile tako dostopne kot danes, tako da spremenljivke kar kličejo k opazovanju. Periode nekaterih spremenljivk so zelo kratke, saj v eni noči  lahko zaznamo tako maksimum kot minimum njihovega sija. Prav pri opazovanju spremenljivih zvezd so podatki opazovanj amaterskih astronomov pogosto pomembno prispevali k vedenju o zvezdah.

 

2. Poročilo o javnem opazovanju AD Orion v maju 2014

 

3. Poročilo o udeležbi AD Orion na prireditvi v Tednu vseživljenjskega učenja v maju 2014

 

4. Poročilo o Dnevih Astronomije v maju 2014

 

5. 6. Perlahov mladinski astronomski raziskovalni tabor v juniju 2014

 

6. Razno

 

Člane AD Orion hkrati pozivam k plačilu članarine za leto 2014. Članarina za zaposlene znaša 20 EUR, za učence, dijake, študente, upokojence in nezaposlene pa 10 EUR. Številka transakcijskega računa društva je 04515-0000288307. Vljudno prosimo, da članarino poravnate najkasneje do 1. julija 2014.

Vljudno vabljeni

                                                           Prijazen pozdrav,

                                                                Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Sestanki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja