Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 27. oktobra 2021 ob 18. uri v videokonferenčnem sisetmu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Asteroid Ceres (predavanje)

Ceres velja za največji asteroid v asteroidnem pasu, hkrati pa za največji pritlikavi planet znotraj Neptunove orbite. V predavanju bomo spoznali njegovo notranjo zgradbo, oblike na površju in spreminjajočo se a slabo izraženo atmosfero. Predstavili bomon tudi novejše informacije o Ceresu, ki jih na Zemljo od marca 2017 pošilja sonda Dawn.

Osnovni motiv za predstavitev asteroida Ceres temelji v dejstvu, da se bo novembra 2021 asteroid nahajal v opoziciji in bo s predvideno magnitudo med 8 in 7 zanimiv objekt za opazovanja in beleženja njegove poti skozi ozvezdje Bika, najsi bo z vizualnimi opazovanji (dovolj bo že običajen daljnogled) ali snemanja s pomočjo kamer ali fotoaparatov. V ta namen bomo v drugem delu predavanja opazovalcem posredovali nekaj koristnih napotkov za opazovanje in snemanje.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

  • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

  • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.