Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 28. junija 2023 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Misija JUICE (predavanje)

Jupitre in Saturnove lune so od začetka njihovega raziskovanja vzbujale veliko zanimanja. Eden od razlogov za to je hipoteza o velikih podpovršinskih oceanih v nekaterih od lun, ki bi lahko predstavljala okolja, v katerih se je razvilo življenje. Nedavno odkritje spojin s fosforjem v procesih kriovulkanizma na Saturnovi luni Enkelad je že en tak dogodek. Evropska vesoljska agencija (ESA) je letos spomladi proti Jupitru izstrelila sondo, ki bo v okviru misije JUICE raziskovala Jupitrove lune Evropo, Ganimed in Kalisto. V okviru misije bodo skušali odgovoriti na vprašanja kakšna je notranja zgradba teh lun in ali so realne hipoteze o podpovršinskih oceanih z možnostjo razvoja življenja v njih. V predavanju bomo predstavili cilje misije, njeno časovnico in metode raziskovanja omenjenih lun.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

  • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

  • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.