Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

 

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 16. novembra 2012 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

 

Dnevni red:

 

1. Igor Žiberna: Pozor! Kamenje pada ! (Padci teles na Zemljo in njihov vpliv na izumrtja vrst) (predavanje)

Leta 1980 sta geolog Walter Alvarez in njegov oče, fizik in takrat že nobelov nagrajenec Luis Alvarez na osnovi analize usedlin odkrila, da je za množično izumrtje dinozavrov pred 65 milijoni leti kriv padec 10 km velikega telesa na Zemljo. Le nekaj let kasneje so ugotovili, da se množična izumrtja pojavljajo v dokaj pravilnih periodah, ki znašajo 26 milijonov let. Istočasno je fizik Richad Muller razvil hipotezo o vzrokih za periodična izumrtja vrst na Zemlji, ki temelji na predpostavki, da ima Sonce zvezdo dvojčico, imenovano Nemesis, ki bi naj bila bodisi rdeča pritlikavka ali rjava pritlikavka. Doslej z opazovanji z vesoljskimi teleskopi v infrardečem delu spektra te hipoteze niso potrdili.

V predavanju bomo spoznali, v koliki meri so k množičnim izumrtjem vrst na Zemlji prispevali padci velikih teles. Seznanili se bomo s padci velikih teles v zgodovinski dobi. V predavanju bomo predstavili t.i NEO (Near Earth Objects) in PHO (Potentially Hazardous Objects) objekte, katerih pot seka Zemljino orbito in so možni kandidati za trk z Zemljo v prihodnosti. V okviru tega bomo spoznali asteroid Apophis, ki bo v letih 2029 in 2036 letel v neposredni bližini Zemlje.

2. Javno opazovanje AD Orion v novembru 2012

3. Razno

 

Prijazno vabljeni

 

                                                           Prijazen pozdrav,

                                                                Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Sestanki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja