8 Messierjev plus maraton

logotip orion majhenOSSmartnozotk

8. MESSIERJEV PLUS MARATON V ŠMARTNEM NA POHORJU

V soboto 10. in nedeljo 11. oktobra 2015 bosta Astronomsko društvo Orion iz Maribora in ZOTKS–Regionalni center Maribor v Šmartnem na Pohorju organizirala 8.Messierjev plus maraton (M+M).

Naloga tekmovalcev na Messierjevem plus maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov z M+M seznama. Ta vsebuje 110 deep-sky objektov, od tega je 75 klasičnih Messierjevih objektov, 34 objektov iz seznama NGC kataloga in en objekt iz seznama Collinderjevega kataloga.

8. Messierjev plus maraton se bo odvijal v dveh delih. V popoldanskem delu bodo na osnovni šoli Šmartno na Pohorju potekala predavanja, s katerimi želimo popularizirati astronomijo. Drugi del M+M predstavlja tekmovanje v iskanju deep-sky objektov in bo potekalo na travniku v neposredni bližini šole. Če boste prispeli iz Slovenske Bistrice, se šola nahaja na koncu naselja na desni strani. Ob šoli so na voljo tudi parkirišča.

Vabimo vas, da se bodisi kot tekmovalec ali zgolj poslušalec ter opazovalec udeležite 8. Messierjevega plus maratona in druženja astronomov amaterjev v prijetnem okolju Pohorja. 8. Messierjev plus maraton je finančno podprla Zveza za tehnično kulturo – Regionalni center Maribor.

Program  8. Messierjevega plus maratona

Sobota, 10. oktober:

14:00 Otvoritev 8. Messierjevega plus maratona

14:15 Igor Žiberna: Umetni sateliti in opazovanje le-teh

Od prve izstrelitve umetnega satelita v zemljino orbito oktobra leta 1957 do danes se je število umetnih teles, ki krožijo okoli Zemlje zelo povečalo. Pri današnjih astronomskih opazovanjih tako ni več nič nenavadnega, če ta telesa vidimo nekajkrat v noči s prostimi očmi, ali pa jih opazimo v okularju teleskopa. V predavanju bomo predstavili nekaj osnovnih tipizacij umetnih satelitov glede na njihov namen, vrsto orbite in višino, na kateri letijo. V nadaljevanju bomo spoznali pravila in tehnike, ki jih uporabljamo pri opazovanju umetnih satelitov. Na koncu bomo predstavili nekaj uporabnih aplikacij za računalnike in pametne telefone, s pomočjo katerih lahko za našo lokacijo že vnaprej napovemo, kdaj in kje bodo v dani noči vidni umetni sateliti.

15:15 Tone Špenko: Sončeva aktivnost v 24. ciklu

24. cikel Sončeve aktivnosti še ni zaključen, saj je konec pričakovati šele čez 3 do 6 let. Skoraj sedem let pa je že dovolj, da lahko ugotovimo glavne značilnosti cikla, ki se počasi ampak vztrajno bliža svojemu zaključku. Vsekakor je bil cikel z nizko aktivnostjo, podobno kot prejšni minimum, presenečenje.  Kljub temu je bilo na Soncu v tem ciklu marsikaj videti in večina pojavov ni izostala, čeprav so bili morda nekoliko manj pogosti, a ob razvoju in večji dostopnosti do zahtevnejše opreme za opazovanje Sonca, tega večinoma še opazili nismo.

16:15 Zoran Novak: Kako opazovati in snemati Sonce           

V predavanju bo Zoran Novak iz AD Vega iz Čakovca (Hrvaška), sicer pa eden od najbolj izkušenih hrvaških astrofotografov na kratko predstavil Sonce, ki predstavlja glavni vir energije na našem planetu. V nadaljevanju bo predavatelj predstavil nekaj metod, s katerimi lahko varno opazujemo in snemamo Sonce in pojave na njem. V večernem času bo predavatelj zainteresirane seznanil s preprostimi metodami astrofotografije. Zaželeno (ne pa nujno!!!) je, da imajo zainteresirani za delavnico s seboj digitalni fotoaparat in po možnosti prenosni računalnik.

17:15 – 18:30 Popoldanska malica in druženje

18:30 Sestanek s tekmovalci

19:00 Začetek tekmovanja


Nedelja, 11. oktober:

00:00 Odmor (v dogovoru s tekmovalci bo lahko odmor tudi prej ali nekoliko kasneje)

01:00 Nadaljevanje tekmovanja

05:30 Predviden konec tekmovanja

06:00 Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad

Pravila tekmovanja na Messierjevem plus maratonu

  • Cilj tekmovanja je najti čim več objektov s seznama Messier plus maratona v času tekmovanja. Zmagovalec Messierjevega plus maratona je tisti, ki je v krajšem času našel več objektov. Če je našlo več tekmovalcev enako število objektov, se pri razvrstitvi upošteva čas potrditve zadnjega objekta.
  • Vsak tekmovalec opazuje samostojno. Tekmovalec lahko ima ob sebi še največ enega pomočnika. Ta mu lahko pomaga pri delu, razen pri rokovanju s teleskopom.
  • Na enem teleskopu lahko tekmuje le en tekmovalec.
  • Uporaba teleskopov z vodenjem je dovoljena, vendar tekmovalec pri iskanju objektov ne sme uporabljati sistema GO-TO. Dovoljena je uporaba filtrov na okularjih. Na ekvatorialnih montažah morata biti deklinacijski in rektascenzijski krog prelepljena, tako da nista vidna. Uporaba naprav in programske opreme, ki delujejo v povezavi z GPS sistemom ni dovoljena.
  • Tekmovalec razen teleskopa lahko uporablja še binokular, vendar mora vse objekte sodniku pokazati skozi isto optično napravo.
  • Najdene objekte potrjuje sodnik. Njegova odločitev je končna. Sodnik označi začetek in konec tekmovanja ter morebitne vmesne odmore ali prekinitve, če so potrebne.
  • Tekmovalci morajo uporabljati svetila zastrta z rdečim filtrom. Svetila z belo svetlobo niso dovoljena!
  • Objekt, ki ga tekmovalec prijavlja, naj bo v sredini zornega polja. Če je v zornem polju več Messierjevih objektov hkrati, je tekmovalec dolžan posamezne objekte identificirati sodniku.

Dostopi do prizorišča M+M:

Po avtocesti do izvoza Slovenska Bistrica – jug, nato mimo trgovskega centra na desni strani, do drugega rondoja, kjer zavijete desno skozi središče Slovenske Bistrice. Na koncu naselja, tik preden se cesta začne vzpenjati, zavijete na levo (smerokaz Šmartno na Pohorju), čez nekaj deset metrov pa na desno preko mosta čez Bistrico. Od tod naprej vse do Šmartnega na Pohorju ni večjih cestnih odcepov.

Dodatne informacije in prijave:

– Telefon: 040 811 055 (Igor Žiberna)

– Elektronska pošta: igor.ziberna@um.si

Vljudno prosimo, da zaradi organizacijskih razlogov prijave s številom udeležencev oddate tudi, če ne boste tekmovali, pač pa boste prisostvovali le kot poslušalec predavanj ali opazovalec. Vsekakor pripeljite s seboj svoj teleskop. Prijave oddajte na zgornji elektronski naslov do torka 6. oktobra 2015.

Prijazno vabljeni

             Igor Žiberna                                                         Darja Kozar Balek

Astronomsko društvo Orion Maribor                        Vodja Regionalnega centra ZOTKS

karta1

Slika 1: Dostop do Šmartnega na Pohorju iz Slovenske Bistrice.

 

karta2

Slika 2: Prireditveni prostor in lokacija tekmovanja.

Ta vnos je bil objavljen v Messierjevi plus maraton. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja