Javno opazovanje popolnega Luninega mrka

Astronomsko društvo Orion in Oddelek za geografijo Filozofske fakultete bosta v primeru jasnega vremena v ponedeljek 28. septembra 2015 v jutranjih urah organizirala javno opazovanje popolnega Luninega mrka. Opazovanje bo potekalo na zahodnem delu ploščadi pred Filozofsko fakulteto, ob parkiriščih na Koroški cesti od 3. ure naprej. Delni Lunin mrk bo mogoče ob strokovni razlagi opazovati skozi več teleskopov. Lastnikom Canonovih in Nikonovih DSLR fotoaparatov bomo tudi omogočili fotografiranje tega naravnega pojava skozi društvene teleskope. Vse aktivnosti so seveda brezplačne in primerne za najširši krog, le bolj zgodaj bo potrebno vstati in se primerno toplo obleči. Bolje je vzeti s seboj kak kos oblačila preveč kot premalo.

Lunin mrk je naravni pojav, pri katerem se Sonce, Zemlja in Luna nahajajo v isti liniji, zaradi česar se Luna znajde v Zemljini senci. Takemu pojavu bomo priča 28. septembra 2015 v jutranjih urah. Septembrski popolni Lunin mrk bo najlepše viden na območju Južne Amerike, Atlantskega ocena in vzhodnega dela Severne Amerike. V Evropi bodo vse faze mrka lahko opazovali v njenem zahodnem delu, medtem ko bo v Vzhodni Evropi Luna še v času mrka zahajala.

Slovenija se nahaja na skrajnem vzhodnem robu vidnosti vseh faz popolnega Luninega mrka. Luna bo v polsenco začela prehajati v ponedeljek 28. septembra ob 2:10 po srednjeevropskem poletnem času. Vendar pa ta faza s prostimi očmi ni vidna. Vidni del mrka se bo začel ob 3:06, ko bo del Lune začel prehajati v senco. Luna se bo s celotno površino znašla v senci ob 4:10. To bo začetek popolnega Luninega mrka. Luna bo zašla najgloblje v Zemljino senco ob 4:47, ko bo nastopil višek mrka. Faza popolnega mrka se bo končala ob 5:23. V popolni fazi mrka bomo torej lahko uživali uro in 13 minut. Luna bo iz sence izšla ob 6:27, ko bo konec vidnega dela mrka. Lunin mrk bo zanimiv tudi zato, ker bomo njegove zadnje faze opazovali ne več v temi, pač pa jutranjem mraku. Tega dne se bo namreč začelo daniti ob 5:11, torej malce pred koncem popolne faze mrka.

Prijazno vabljeni

dr. Igor Žiberna

Oddelek za geografijo

Filozofska fakulteta

Ta vnos je bil objavljen v Javna opazovanja. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja