Vabilo na oktobrski sestanek

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 21. oktobra 2020 ob 18. uri v videokonferenčnem sisetmu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Mars in njegova opozicija v letu 2020 (predavanje)

V predavanju bomo predstavili osnovne značilnosti Marsa. Prikazali bomo površinske pojave na Marsu in njegov razvoj. Posebno pozornost bomo namenili nekaterim pomembnim lastnostim letošnje opozicije, ki bodo koristili ljubitelsjkim astronomom pri njegovem opazovanju ali snemanju.

2. Mitja Govedič: Snemanje Marsa (predavanje)

Planet Mars je pogosta tarča amaterskih astronomov, saj z visokim sijem in značilno rdečo baro dominira na nočnem nebu. V predavanju bo predstavljeno, kako lahko Mars posnamemo že z mobilnim telefonom in na posnetkih spremljamo njegovo gibanje med zvezdami. Podrobneje bo predstavljena oprema in metoda snemanja površinskih podrobnosti in atmosfere. Kot izziv pa bomo posebno pozornost namenili tudi snemanju dveh Marsovih lun – Fobosu in Deimosu.

3. Razno

Predavanji bosta potekali preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

·         Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

·         Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanih predavanjih,

– če se med predavanji pojavi kakšno vprašanje, dvignemo roko s klikom na ikono roke in počakamo.

Ker bomo ta način videokonference testirali prvič, vse udeležence prosim za potrpežljivost in razumevanje.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.