Nov izziv za opazovanje in fotografiranje: komet C/2023 P1 (Nishimura)

12. avgusta 2023 je Japonec Hideo Nishimura odkril nov komet, ki je dobil uradno oznako C/2023 P1 (Nishimura). Gre za dolgoperiodični komet z obhodno dobo okoli Sonca 434 let. Komet je zanimiv zaradi sija: na spletni strani COBS (https://www.cobs.si/) trenutno (13.9.2023) poročajo o siju okoli 4. magnitude, po napovedih pa bi sij, ko bo komet 17. septembra 2023 v prisončju lahko dosegel celo 3. magnitudo. Na žalost je zaradi položaja blizu prisončja komet mogoče opazovati zgolj v večernem ali jutranjem mraku. Komet se bo namreč v prihodnjih dnevih premikal skozi ozvezdji Lev in Devica. Kot tak bi komet moral biti dokaj lahek plen v navadnih lovskih daljnogledih.

Za lažje opazovanje ali snemanje kometa sem pripravil zvezdno karto s potjo kometa do druge polovice septembra in tabelo s časi vzida/zaida kometa in Sonca, da bo načrtovanje opazovanja lažje. Časi so navedeni v srednjeevropskem poletnem času (SEPČ). V teh dnevih komet zahaja približno uro za zaidom Sonca in vzhaja približno uro pred vzidom Sonca, zato bo komet viden v večernem ali jutranjem mraku, ne pa v trdi noči. Vsekakor pa bo potrebno za opazovalno mesto izbrati lokacijo s čim bolj odprtim vzhodnim ali zahodnim obzorjem. Opazovalni pogoji se bodo s približevanjem prisončju seveda slabšali. Morda bo izziv opazovati komet podnevi (podobno kot na začetku leta 2007 v primeru kometa C/2006 P1 (McNaught), ko sem le-tega opazoval okoli poldneva). V primeru opazovanja kometa podnevi je potrebno OBVEZNO poskrbeti za VARNO OPAZOVANJE. Postavimo se tako, da je Sonce za hišo ali kakim drugim objektom. GLEDANJE V SONCE S PROSTIMI OČMI ALI OPTIČNIMI NAPRAVAMI LAHKO POŠKODUJE NAŠE OČI !!!

Pot kometa C/2023 P1 (Nishimura) v drugi polovici septembra

Položaji kometa C/2023 P1 (Nishimura) v večernem času na zahodnem delu neba

Položaji kometa C/2023 P1 (Nishimura) v jutranjem času na vzhodnem delu neba

Časi vzidov in zaidov kometa C/2023 P1 (Nishimura) in Sonca (v SEPČ)

Veliko uspeha in predvsem astronomskih užitkov pri opazovanju kometa  C/2023 P1 (Nishimura). Upajmo, da nam bodo vremenski pogoji naklonjeni.

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.