Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 16. februarja 2022 ob 18. uri v videokonferenčnem sisetmu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Obramba Zemlje pred trki z drugimi telesi in projekt DART

Številna telesa, ki potujejo po našem Osončju prečkajo ekliptiko in se pogosto znajdejo na isti lokaciji kot naš planet. Manjši delci v Zemljini atmosferi zgorijo, kar se dogaja nekajkrat na dan. Večjo težavo predstavljajo večja telesa, ki bi let skozi Zemljino atosfero preživela in v primeru trka z zemeljskim površjem povzročila veliko škode. Ocene kažejo, da bi trk z asteroidom velikosti nad 1 km že povzročil usodne posledice planetarnih razsežnosti in tudi izumrtje velikega števila rastlinskih in živalskih vrst. Zaenkrat praktično izvedljive in preizkušene zaščite pred trki Zemlje z drugimi telesi še ne poznamo. V predavanju bomo predstavili objekte blizu Zemlje in potencialno nevarne objekte, ki bi lahko, če bi trčili z Zemljo, bistveno spremenili razmere na njej. V nadaljevanju bomo predstavili osnovne teoretične koncepte zaščite pred trki s takimi telesi. Eden od pristopov temelji na pravočasni in minimalni spremembi orbite takega telesa. Prav misija DART bo v letu 2022 na primeru manjšega dvojnega asteroida Didymos-Dimorphos izvedla poskus preusmeritve tega telesa, kar bomo predstavili na koncu predavanja.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave.

  • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

  • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo seveda možen,

– če se med sestankom pojavi kakšno vprašanje, dvignemo roko s klikom na ikono roke in počakamo.

Prijazno vabljeni

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.