Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 19. aprila 2023 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Damjan Dovnik: Merjenje oddaljenosti kefeid tipa Delte Ščita (predavanje)

V predavanju bo Damjan Dovnik, dijaka Srednje šole Slovenska Bistrica predstavil raziskovalno nalogo, ki sta jo izdelala s sošolko Hano Brumec. Z njo sta sodelovala na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev in osvojila zlato priznanje. V raziskavi sta želela ugotoviti, kako lahko s pomočjo izmerjene periode in navideznega sija spremenljivih zvezd kefeid določimo njihovo oddaljenost in dokazati povezavo med njihovo periodo spreminjanja sija in izsevom, oz. njihovim absolutnim sijem. S teleskopom GoChile (Slovenski robotski teleskop v Čilu) sta posnela periode petih kefeid. Z računalniškim orodjem za fotometrijo sta iz posnetih fotografij izmerila navidezni sij in periodo iz svetlobnih krivulj. Iz teh podatkov sta izračunala absolutni sij in njihovo oddaljenost.  V predavanju bodo najprej predstavljene spremenljive zvezde kefeide in njihov mehanizem širjenja in krčenja, nato zakonitosti in formule, ki sta jih uporabila pri izračunih. Podrobneje bo opisal potek njunega dela, med drugim delo s teleskopom, kalibracijo fotografij, fotometrijo, izrisovanje in analizo grafov svetlobnih krivulj, pa tudi sam izračun oddaljenosti kefeid s pomočjo teh podatkov. Dobljene podatke sta primerjala z razdaljami, ki jih je satelit Gaia izmeril s paralakso. V zaključku sledi povzetek raziskave, kaj sta odkrila, komentar celotnega dela ter predlogi izboljšav za nadaljnje delo.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

  • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

  • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.