Opazovanje polsenčnega Luninega mrka 10. januarja 2020

Iz naših krajev bomo lahko 10. januarja 2020 opazovali polsenčni Lunin mrk. Za polsenčne Lunine mrke sicer pravijo, da s prostimi očmi niso vidni, vendar pa bo petkov nekaj posebnega: njegova magnituda bo namreč okoli 0,90, kar pomeni, da bo okoli 90 % Luninega premera v Zemljini polsenci. Iz izkušenj ob opazovanju delnega Luninega mrka z zelo majhno magnitudo pred nekaj leti smo ugotovili, da trditev, da polsenčni Lunini mrki niso vidni s prostimi očmi ne drži popolnoma. Malce pred vhodom v Zemljino senco je del površja Lune na stiku med polsenco in senco postal opazno temnejši. Pogoji pri januarskem polsenčnem Luninem mrku bodo kot nalašč za testiranje vidnosti: magnituda mrka bo zelo visoka, ob tem pa Luna ne bo zašla v Zemljino senco.

Polsenčni Lunin mrk 10. januarja 2020 se bo začel ob 18:05, vrhunec mrka bo ob 20:10, končal pa se bo ob 22:14. Trajanje polsenčnega Luninega mrka bo torej 4 ure in 9 minut. Ob začetku mrka bo Luna na višini 16,5° in azimutu 74°, na vrhuncu na višini 37° in azimutu 96°, na koncu mrka pa na višini 56° in azimutu 125°. Vse se bo odvijalo torej na vzhodni do jugovzhodni strani neba.

Ob podobnem polsenčnem Luninem mrku 20. novembra 2002 (magnituda polsenčnega mrka je bila tedaj okoli 89%) je Fred Espenak posnel spodnji fotografiji.

 

V AD Orion smo se na decemberskem sestanku dogovorili, da bi januarski polsenčni Lunin mrk opazovali in fotografirali. Z opazovanjem, ki bi ga izvedli na platoju pred Filozofsko fakulteto v Mariboru (Koroška cesta 160) bi začeli že malce pred začetkom mrka. Morda bi bilo najbolje, da bi opremo imeli pripravljeno že okoli 17:45, nato pa bi opazovali in fotografirali do konca mrka. S primerjavo fotografij med in po polsenčnem Luninem mrku bi lahko nazorno ugotovili razlike v svetlosti Lune. V primeru pojava nizke oblačnosti oziroma megle zaradi temperaturne inverzije bi lokacijo opazovanja po dogovoru spremenili. Današnja vremenska napoved (torek zjutraj) za petek napoveduje povečano oblačnost v zahodni Sloveniji, medtem ko zaenkrat lahko pričakujemo jasno vreme v severovzhodni Sloveniji (res pa je, da se vremenska napoved do petka lahko še spremeni).

Za lažje opazovanje sem pripravil spodnje karte položaja Lune, glede na Zemljino polsenco v treh ključnih fazah polsenčnega Luninega mrka.

 

 

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Novice, Opazovanja. Zaznamek za trajno povezavo.